Tavan Boyası Nasıl Yapılır? Tavan Boyası

20.02.2023
592
Tavan Boyası Nasıl Yapılır? Tavan Boyası

Tavan boyası nasıl yapılır? Tavan boyası, ev dekorasyonunda da farklı alan dekorasyonlarında da önemli etkiye sahiptir. Bu nedenle tavan nasıl boyanmalıdır sorusunun cevabı önemlidir. Bugünkü konumuzda küflü tavan nasıl boyanır? Rutubetli tavan nasıl boyanır? Sararmış tavan nasıl boyanır? Akmış tavan nasıl boyanır sorunun cevaplarını vereceğiz. İç dekorasyonda boya yaparken yapılan yanlışlar kendisini hemen belli etmektedir. Tavan boyası sırasında yapılan yanlışlar özellikle aydınlatma sonrası kötü görünüme neden olmaktadır. Tavan boyama işlemi duvar boyamaya göre daha zordur. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için derledik.

Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

Birçok kişi tavan boyası nasıl hazırlanır ve tavan boyası nasıl yapılır sorusu sormaktadır. Çünkü tavan boyama öncesinde en önemli konu boyayı doğru hazırlamaktır. Tercih ettiğiniz markanın boyasını inceltmeden önce satış temsilcisinden bilgi almalısınız. Böylece tavan boyasını daha doğru hazırlamış olursunuz.

Beyaz-tavan-boyasi

Beyaz tavan boyası

Tavan Nasıl Boyanır?

İlk olarak astar çekmek gerekmektedir. Çünkü böylece daha düzgün ve profesyonel sonuç alabilirsiniz. Tavan boyama işleminden önce duvar ve tavanın buluştuğu kısımlara bant çekmeniz gerekmektedir. Böylece tavan boyası duvara inmemiş olur.

Eğer tavanda alçı veya sıva düzensizlikleri var ise öncelikle zımparalamalı ve tozunu almalısınız. Böylece daha düzgün sonuçlar elde edersiniz.

Rulo ile tavan boyama en kolay ve etkili sonuç veren sistemdir. Ruloya boyaya batırdıktan sonra fazlasını akıtın.  Ardından köşelerden başlayarak boyayabilirsiniz. Boyama işlemi sırasında boyanın akmaması için dikkat edilecek en önemli nokta ruloda aşırı boya olmamasıdır. Tavanı boyadıktan sonra köşelerde ve dar noktalarda kalan kısımları ise fırça ile boyamalısınız.

Ev-tavan-boyasi-nasil-yapilir

Ev tavan boyası nasıl yapılmalıdır

Sıkıntısız tavanlarda astardan sonra tek kat tavan boyası yeterlidir. Ancak küflü, rutubetli, sararmış ve akmış tavanın en az iki kat boyanması gerekmektedir. Böylece daha etkili sonuçlar elde edilmektedir.

Küflü Tavan Nasıl Boyanmalıdır?

Çeşitli nedenlerden dolayı tavanda küflenmeye görülüyorsa küf önleyici tavan boyası kullanmalısınız. Küflü tavanı boyamak için öncelikle küflü bölgeyi temizlemeniz gerekmektedir. Yüzeysel bir küf var ise kuru bir bez ile nemi ve küfü tamamen temizlemelisiniz.

Kuflu-tavan-nasil-boyanir

Küflü tavan nasıl boyanmalıdır

Ancak daha derin küfler var ise bölgeyi mutlaka zımparalamanız gerekmektedir. Zımparalama veya kazıma işlemi sonrasında bölgenin tozunu tamamen alınmalıdır.

Daha sonra çamaşır suyu ile bölgeyi silmelisiniz. Böylece tavandaki küf mantarları ölecek ve tekrar küf oluşumu olmayacaktır. Ancak bu işlem sonrasında küf önleyici tavan boyası kullanmanız daha doğrudur.

Tavan tamamen kuruduktan sonra satış temsilcisinin önerdiği küf önleyici tavan boyasını kullanabilirsiniz.

Rutubetli Tavan Nasıl Boyanmalıdır?

Küflü tavan boyama işlemlerindeki gibi ilk olarak zımparalamısınız. Sonrasında ise üçte bir oranında inceltilmiş çamaşır suyu karışımı ile tavanı silmelisiniz. Tavan tamamen kuruduktan sonra ise tavan boyası ile boyayabilirsiniz.  Su ile incelttiğiniz çamaşır suyunun yoğunluğu ne kadar fazla olursa o kadar etkili sonuç elde edersiniz.

Rutubetli-tavan-nasil-boyanir

Rutubetli tavan nasıl boyanmalıdır

Sararmış Tavan Nasıl Boyanmalıdır?

Tavan boyası üstünden uzun zaman geçerse tavanda sararmalar görülmektedir. Sararmış tavan boyası yapmadan önce tavanı sirke ve karbonatlı su ile silebilirsiniz. Ancak aşırı yoğun sarı lekeler var ise zımparalamanız daha doğru olacaktır. Tavanız zımparaladıktan sonra tuzunu tamamen alın.

Özellikle solvent bazlı boyalar sarı lekeleri daha iyi kapatmaktadır. Bu nedenle astar ve sonrasında tavan boyası yapabilirsiniz. Sarı lekenin büyüklüğüne ve derinliğine göre birden fazla kat boya yapabilirsiniz. Böylece tavandaki sarı lekelerden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

Sararmis-tavan-nasil-boyanir

Sararmış tavan nasıl boyanmalıdır

Akmış Tavan Nasıl Boyanmalıdır?

Akmış tavanı boyamadan önce tavandaki sızıntıyı önlemek gerekmektedir. Aksi halde ne kadar etkili ve kaliteli boya kullanırsanız kullanın sorun olacaktır. Bu nedenle öncelikle tavandaki sızıntıyı bulmalısınız ve bunu tamir etmelisiniz. Sonrasında ise tavan zımparalanarak temizlenmelidir ve kabaran yerler kazınmalıdır.

Alcipan-tavan-boyasi-nasil-yapilir

Alçıpan tavan boyası nasıl yapılmalıdır

Tavan tamamen kuruduktan sonra tavan boyası ile boyayabilirsiniz. Tavan boyasında ıslak bezle silme işlemi yapıldığı zaman tavanın tamamen kuruması gerekmektedir. Ak tavan boyası zeminin ıslaklığı nedeniyle tutmayacaktır.

Alçıpan Tavan Boyası Nasıl Yapılmaktadır?

Alçıpan tavanı boyamadan önce kırık dökük delik kısımları macun ile doldurmalısınız. Macun kuruduktan sonra alçılı astar kullanmanız daha etkili sonuç almanızı sağlayacaktır. Astar kuruduktan sonra 1 kat boyayı uygulayın. 1 kat boya kuruduktan sonra ikinci kat boyayı geçebilirsiniz. Birinci kat boyanın kuruması ortalama 24 saat sürmektedir. Aşırı ışık ve hava alan ortamlarda daha erken kurumaktadır.

Okurlarımız buna da baktı ⇒ Cam Tavan Dekorasyonu Modelleri

Tavanda herhangi bir sıkıntı yok ise alçı çekmeden de alçıpan tavan boyayabilirsiniz. Alçıpan üzerine boya yaparken dikkat edilecek en önemli konu astar çekmektir. Astar çekmeden yapılan alçıpan tavan boyasında daha çok boya sarfiyatı olacaktır. Bu nedenle hem boyanın mukavemetini artıran hem de uzun ömürlü olmasını sağlayan tavan astarı çekmenizi öneriyoruz.

Tavan Boyası Fiyatları

Tavan boyası 10 kğ, 1 kğ, 17.5 kğ ve diğer seçeneklerde satılmaktadır. Fiyatlar markadan markaya değişmektedir. Hatta aynı marka ürünlerde bile ürün özelliklerinden dolayı fiyat farklılıkları olmaktadır. 10 kğ tavan boyası fiyatları biraz daha ucuz olmaktadır. 1 kğ fiyatları ortalama 50 TL -100 TL arasında değişmektedir. Tavan boyası alırken tavanın özelliklerine göre seçim yapmalısınız. Bu şekilde daha sağlıklı bir iş çıkarmış olursunuz.

Galeri: Tavan Boyası

 

Bir önceki makalemiz olan Ahşap Bebek Beşikleri 2024-2025 Model Ve Fiyatları başlıklı yazımızda Ahşap Bebek Beşikleri 2021-2022, ahşap beşikler ve sallanan ahşap beşik hakkında bilgiler vermekteyiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarz Kadın Blogu