Karadeniz Yöresel Kıyafetleri- Kadın, Erkek
Karadeniz yöresel kıyafetleri, bölgenin kültürel zenginliğini öne çıkaran kombinler sunmaktadır. Karadeniz’in yöresel kıyafetleri bölgenin coğrafyasını, yaşam tarzını ve zenginliğini yansıtmaktadır. Bu kültürel zenginlik bölgenin yöresel kıyafetlerinde de kendisini göstermektedir.
Makalemizde neler var
Karadeniz Bölgesi Yöresel Kıyafetleri- Kadın
Karadeniz yöresel kıyafetleri, genellikle desenli ve renkli kumaşlardan yapılmaktadır. Kadınlar pamuklu veya gidin iç çamaşırlarının üzerine “kapale” adı verilen yelek veya entari giymektedir. Bölge kadınları, başlarına ise üzerinde sarı ve yeşil etraf pullu başörtüler takmaktadır. Bölgede bu başörtülere” çatkı” veya “atça” denilmektedir.
Al kıyafet olarak ise pamuklu dokumadan yapılan üst kısmında beyaz ancak ayak bileği ve diz arasındaki bölümü renkli dokunan iç donu giyerler. Bu iç donunun üzerine ise farklı renklerle yapılmış etek giyerler. Bu eteğin göğüs ve bel arasında top formunda düğmeleri bulunmaktadır. 3 etek de denilen bu kıyafet saten veya keten kumaştan yapılmaktadır.
Karadeniz kadınlarının kıyafetlerinin dikkat çeken unsurlarından biri de aksesuarlarıdır. Özellikle boyunlarına “ gerdan altını” adını verdikleri altın dizisi takarlar. Başlarına ise kırmızı çuhadan fes giyerler.
Orta Karadenizli kadınlar, Doğu Karadenizli kadınlardan farklı olarak patlıcan moru renginde şalvar giyerler. Bu şalvarın yan tarafında metal pullar ve işleme bulunmaktadır. Zıt renk kontrastı ile yapılan bu kombinler büyüleyici görünüm ortaya çıkarmaktadır.
Erkek Kıyafetleri
Karadenizli erkekler kadınlara göre daha sade ve işlevsel kombin parçaları kullanmaktadır. Erkeklerin kullandığı Karadeniz yöresel kıyafetleri adları arasında alt kıyafet olarak kullandıkları potur ve zipka vardır. Potur ve zipka üzerine ise yakasız işlik mintanı giyilmektedir. Bunun üzerine de körüklü yelek veya abacı kes giyilmektedir.
Başlarına ise seymenlere keçe külah veya poşu sarılı fes kullanmaktadırlar. Karadeniz erkeklerinin kıyafetlerine dikkat çeken en önemli unsur ise kuşaklardır. Bele bağladıkları kuşaklar, mevsimine göre pamuklu, yünlü ve karışık kumaştan olmaktadır. Genelde beyaz veya krem rengi kuşak kullanılmaktadır. Bu kuşağın içerisine para, tütün, çakmak, enfiye kutusu, kav, anahtar ve saat konulardır.
>> Bu Senenin Moda Renkleri | Pastel renkler
Karadeniz erkek yöresel kıyafetlerinin kumaşları genelde ince keten gömlek kumaşlarıdır. Gömlek üzerine sahil kesiminde kadife veya çuhadan, iki kesimlerde ise günden fermente edilen kıyafetler kullanılmaktadır. Bu kıyafetler yuvarlak yakalı, dört cepli ve kolsuz yeleklerdir.
En üstte ise kalın kayaktan yapılan, yakasıdır, yandan cepli siyah aba ceket giyilmektedir. Karadeniz’in hem kadın hem erkekleri bölgenin tarihi zenginliğini gözler önüne seren kombinler kullanmaktadır. Özellikle çok renkli ve desenli kumaşlar işlevsel tasarımlarla öne çıkmaktadır. Zengin aksesuarlar ise Karadeniz’in yöresel kıyafetlerini daha benzersiz bir görünüme kavuşturmaktadır. Karadeniz’e bölgesine ait yöresel kıyafetler sadece geçmişin yansıması değil kültürel kimliğinde bir parçasıdır.
Bir önceki makalemiz olan Ceket Kombinleri 2025-2026 Stilleri Kadın başlıklı yazımızda Ceket Kombinleri ve Ceket Nasıl Kombinlenir hakkında bilgiler vermekteyiz.