Mezoterapi Nedir? Nasıl Yapılır, Kimler Yaptırabilir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

08.10.2023
300
Mezoterapi Nedir? Nasıl Yapılır, Kimler Yaptırabilir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mezoterapi nedir başlıklı yazımızda mezoterapi ne demek, iğnesiz mezoterapi nedir, yüz mezoterapi nedir, mezoterapi ne işe yarar, göz altı mezoterapi nedir, prp mezoterapi nedir? Saç mezoterapi nedir ve soruların cevaplarını birlikte göreceğiz. Mezoterapi geçmişi 1952 yıllarına dayanmaktadır. Günümüzde dünya genelinde anti-aging, lekeler, kronik ağrı, saç tedavisi, yara izleri, cilt yenilemede kullanılmaktadır. Ek olarak spor yaralanmaları, özellikle bölgesel zayıflama, çatlaklar ve benzeri çeşitli deri hastalıkları tedavisi için kullanılmaktadır. Aslında mezoterapi kısaca kan dolaşımı ve lenfatik dolaşım düzenlemesi yapan cilt altındaki kolajen ve elastikiyeti uyarandır. Gelin şimdi mezoterapi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları birlikte görelim.

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi, iki heceden oluşan latince bir kelimedir. Akupunktura benzer yöntem ile yapılmaktadır. Mezoterapi, kelime anlamı orta tedavidir. Derinin orta tabakasına iğne yardımıyla yapılan işlemlerdir. Aslında mezoterapi  ne demek sorusuna kısaca enzimlerin, vitaminlerin mineral ve amino asitlerin derinin orta tabakasına enjekte edilmesi diyebiliriz. Kullanılacak malzemeler kişinin isteklerine göre ve vücut gereksinimine göre belirlenmektedir. Yasal mezoterapi uygulamayı yaşı 18’dir. Ancak daha küçük yaşlara yapıldığı da bilinmektedir.

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne Zaman Yapılmalıdır?

En çok kullanım alanı estetik tedavisinde olduğu düşünülse de farklı sağlık sorunlarında da kullanılmaktadır. Örneğin fibromiyalji, alerjiler, vitiligo, spor yaralanmaları ve akut ve kronik ağrılarda da kullanılmaktadır. Ayrıca selülit ve doğum lekesi gibi durumlarda, kilo kaybı veya bölgesel zayıflama için kullanılır.

Yaşlanmaya bağlı cilt sarkması, göz altı sorunları ve göz altı morluklarında kullanılır. Yanık sonrası, doğum sonrası ve güneş lekeleri ve benzeri leke tedavilerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca saç dökülmesi ve kellik tedavisi gibi saç ve saç derisi rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır.

Gördüğünüz gibi mezoterapi çok farklı ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle etkili sonuç almak için ehil ellerde yapılması gerekmektedir.

Ancak bu kadar geniş bir alanda kullanılan mezoterapi bazı durumlarda da kesinlikle önerilmemektedir. Örneğin, hamilelerde, emziren annelerde, kalp rahatsızlığı bulunanlarda, alerjik asılsızlıklarında önerilmemektedir. Kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlarda, felçlilerde, şeker hastalarında ve kanser hastalarında da önerilmemektedir. Ayrıca alerjik üyeye sahip olanlar kullanılacak malzemelere karşı alerji reaksiyonu gösterebilirler. Bu nedenle aşırı alerjik bünyeye sahip olanlara önerilmemektedir.

Mezoterapi Nasıl Yapılmaktadır?

Öncelikle fiziki muayene kesinlikle şarttır. Daha sonra ifade edilen rahatsızlıklar doğrultusunda teşhis konularak tedavi rotası belirlenmektedir. Sonrasında tek kullanımlık iğneler ile tedaviye başlanır. Bazı durumlarda ve uygulamanın kısık yapılması gereken bölgelerde mekanik tabancada kullanılmaktadır. İşlem öncesi bölgeye vücut tipine ve vücut hassasiyetine uygun solüsyonlar uygulanmaktadır.

 

Yüz mezoterapisi nedir

Yüz mezoterapisi

Son olarak ise tedavi yapılacak bölgede derinin orta tabakasına uzman kim tarafından uygulanmaktadır. İhtiyaca binaen hazırlanan sülüsyon dikkatli bir şekilde enjekte edilerek işlem tamamlanmaktadır. Seansların çokluğu ve azlığı tamamen teşhis edilen rahatsızlığın boyutuna göredir. Tedavi sonrasında pansuman gerektirmez. Tedavi sonrası alerjik bir reaksiyon ve yan etki gelişmediği takdirde normal günlük yaşantıya devam edilmektedir.

Günümüzde çok fazla mezoterapi çeşidi vardır. Her alanda pratik ve kolay kullanımı popüler olmasını sağlamıştır. Ancak mezoterapi öncesi gerekli bütün testler yapılmalıdır. Öncelikli kişinin ihtiyacı doğrultusunda sağlık durumu ve yaşı kontrol edilmelidir. Ardından yapılan hormon testleri sonucunda gerekli olan hormonlar, enzimler ve diğer elementler hazırlanarak uygulanmalıdır.

Özellikle cilt uygulamaları sonrasında ilk uyarılarak daha canlı ve sıkı görünmektedir. Ciltteki gevşek dokular hızlı onlarılarak sıkılaştırılmaktadır. Belli belirlenmiş seanslar sonrasında kişiye özel doğru oranda uygulamalar sonucunda cilt gençleşmektedir.

Mezoterapi Nerelere Uygulanmaktadır?

Saç mezoterapisi, yüz mezoterapisi, selülit mezoterapisi ve bölgesel zayıflama mezoterapisi kullananlardır. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz alanlar ve benzer alanlarda da yapılmaktadır.

Mezolitting | Yüz Mezoterapisi

Yüz mezoterapisi cilt sorunlarının hemen hemen hepsinde kullanılmaktadır. Kişinin ihtiyacına göre cilt kırışıklıklarından cilt sarkmalarına kadar tüm alanlarda yapılmaktadır. İşlem sonrasında yüzde oluşan kusurların ortadan kalktığında şahit olacaksınız. Böylece çok daha sıkı, genç ve parlak bir cilde kavuşacaksınız.

Okurlarımız buna da baktı ⇒ Cilt Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Yüz mezoterapisi sonrasında sonuç ne zaman alınmaktadır? Uygulama sıklığı tedavinin boyutuna bağlı olarak değişmektedir. Ortalama  5 7 seans sonrası net cevap alınmaktadır. Ancak kişinin cilt yapısına göre daha erken veya daha geç cevap alındığında görülmektedir. İlk seanslarda etkileri ortaya çıkar. Ancak kesin sonuç seansların tamamlanmasından sonra netleşmektedir.

Mezoterapi Nedir? Saç Mezoterapisi

Kadınlar ve erkeklerde görülen saç dökülmesi en çok kullanılan tedavi şeklidir. Kelleşme boyutuna varan saç dökülmelerinde bile etkili sonuçlar alındığı görülmüştür. Saç mezoterapisinde saç derisi için gerekli vitamin ve mineraller enjektör yardımıyla transfer edilmektedir. Bölgede kanlanma ve hızlı kan dolaşımı sağlanarak uygun minerallerle desteklenmektedir. Sonrasında saç dökülmesi problemi ortadan kalkmaktadır. Günümüzde saç ekiminden 6 ay sonrasında da yeni çıkan saç tellerine güçlendirmek için sık sık uygulanmaktadır.

Saç mezoterapi nedir

Saç mezoterapisi

Saç meze terapisi hastanın saç problemine göre 10 seansa kadar uzayabilmektedir. Saçtaki büyük problemler yanında basit dökülmeler, cansızlık ve kırılmalarda da kullanılmaktadır. Böylece büyük saç problemleri önlenerek sağlıklı saçlara sahip çıkılmaktadır.

Mezoterapi Sonrasında Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Uygulama sonrasında uygulama yapılan bölgeye maksimum.20 saat su değdirilmemeli ve makyaj yapılmamalıdır. Mezoterapi öncesinde ise kan sulandırıcı gıdalar ve ilaçlar alınmamalıdır. Mezoterapi öncesi mutlaka uzman hekimle görüşülmeli öncesinde ve yıl sonrasında yapılması gerekenler öğrenilmelidir.

 

Vücutta kan dolaşımı hızlanması için yapılan işlemlerden dolayı aşırılar kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Özellikle kot gibi sert dokulu kumaşlardan yapılan dar kıyafetler giyilmemelidir.

Mezoterapinin faydaları yanında zararları da bulunmaktadır. Özellikle yukarıda belirttiğimiz özel durumlarda kullanılmaması önerilir.

Mezoterapinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Peki mezoterapi de herkeste olabilecek geçici yan etkiler var mıdır? Bölgesel kızarıklıkları ve morlukları geçici yan etkileri olarak görülmektedir. İşlem sonrasında maksimum 2-3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Diğer yan etkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kusma
  • Cilt hassasiyeti
  • İşlem yapılan bölgede döküntü, morarma, kaşıntı, batma ve yanma hissi
  • İşlem yapılan bölgede şişlik
  • İshal
  • Mide bulantısı

Ciltteki reaksiyonları aşırı hassas ciltlerde görülmektedir. Bazı durumlarda mezoterapi uygulanan bölgelerde renkli ve koyu izler de kalabilmektedir. Mezoterapi öncesinde tüm artılar ve eksiler sorulmalı ve cevapları alınmalıdır. Uzman kişiler tarafından yapıldığı zaman yan etkiler minimal seviye inmektedir. Bu nedenle yetkisi ve belgesi olmayan kişiler tarafından asla yapılmamalıdır.

 

Bölgesel Zayıflama Mezoterapisi

Özellikle karın, basen ve bel bölgesindeki yağlanmalar liposuctiona alternatif tedavi olarak yapılmaktadır. Yağ dokusu yakılarak zayıflamaya destek sağlanmaktadır. Böylece bölgesel zayıflama görülen kısımlarda kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.

Mezoterapi Nedir? İğnesiz Mezoterapi

Her alanda olduğu gibi mezoterapi tedavisinde de farklı metotlar geliştirilmektedir. İğnesiz mezoterapi de bunlardan biridir. Rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak gerekli olan maddeler cilde hasar vermeden uygulanmaktadır. İğnesiz mezoterapi sonrasında cilt altında oluşan güçlü lifting etkisiyle kolajen üretimi sağlanarak tedavi yapılmaktadır.

Göz altı mezoterapisi nedir

Göz altı mezoterapisi

Özellikle mezoterapi şart olan ve iğneden korkan kişiler iğnesiz mezoterapi yaptırabilirler. Özellikle lekelerde, sarkmalarda ve sıkılaştırmalarda kullanılmaktadır. İğnesiz mezoterapi ile birlikte mezopeeling dolgu ile de eşleştirilirse etkisi daha da artmakta ve uzun süreli olmaktadır. Radyo frekans, lazer, roller ve ip ile de birlikte kullanıldığı bilinmektedir.

Mezoterapiyi kimler yaptırmalıdır?

18 yaşından sonra yapılması yasal zorunluluktur. 18 yaşından sonrasında da cildin uygun olup olmadığı belirlenmelidir.

Bu Senenin Mezoterapi Fiyatları

Mezoterapiyi yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği bir diğer soruda mezoterapi fiyatı olacaktır. Aslında mezoterapi fiyat genel bir tarifesi yoktur. İşlem yapılan bölgenin konumu, bu malzemeler, seans sıklığı, tedavi edilecek bölge, doktor gibi faktörler fiyatlarda etkendir. Ortalama 2000-20000 arasıdır. Ancak bu fiyatların altı veya üstü olabilir.

Özel hastanelerde veya özel kliniklerde estetik amacıyla yapıldığında fiyatlar daha da artmaktadır. Çünkü SGK zorunlu bir sağlık sorunu olmadığı sürece tedavi masraflarını karşılamamaktadır. Bu nedenle bulunduğunuz bölgede bulunan nezih ve kaliteli ortamlar araştırılmalı ve fiyat listesi alınmalıdır.

Galeri: Mezoterapi

Bir önceki makalemiz olan Göz Çevresi Kırışıklıkları- Nedenleri, Tedavisi başlıklı yazımızda Göz altı kırışıklıkları en çok kimlerde olur ve Göz altı kırışıklıkları neden oluşur hakkında bilgiler vermekteyiz.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tarz Kadın Blogu